Verkort CV Reinier Rijke

Reinier Rijke

Voordat ik mij vestigde als zelfstandig adviseur heb ik ruimschoots in het bedrijfsleven "rond gekeken". Hieronder de meest relevante stappen uit mijn loopbaan:

Na een technische opleiding (TH-Eindhoven, t/m kandidaatsexamen) en militaire dienstplicht (verbindingsdienst, 1973 - 1974) begon ik als electronicus bij Siemens Nederland (1974). Als jongste binnenkomer werd mij een digitaal project toegeschoven - niet interessant voor de echte soldeerbouten. Dat werd mijn kennismaking met de microprocessor (voor de kenners: Intel 8008). Toepassing: datacommnunicatie testapparatuur voor plaatskaarten verkoopautomaten van de Nederlandse Spoorwegen. Zeer leerzaam bedrijf, Siemens, maar voor mij was er alleen techniek.

Bij Electron Breda (1977), onderdeel RSV, kon ik techniek én productontwikkeling (en naar al snel bleek, ook marketing en sales...) combineren. Nieuwe producten ontwikkelen die de installatieafdeling extra werk bezorgden. RSV kwam helaas in financiële problemen, en elke investering boven de 500 gulden was onmogelijk.

Het jonge, onbekende BSO had een afdeling voor technische software opgericht. Daar ben ik begonnen met de verkoop van de diensten (BSO/Automation Technology, 1980). Na een (zeer leerzame) dip in de automatiseringsector groeide de technische groep. Ik groeide mee: directeur van de werkmaatschappij in Utrecht (1985), en vervolgens directeur van de divisie Automation Technology (1987): naar goed BSO gebruik snel splitsen van werkmaatschappijen. Ik mocht de groei meemaken van 3 naar 7 zelfstandige, winstgevende bedrijven in de Technische Automatisering, waarvan 1 in de BRD. Voor BSO betekende die groei nieuwe markten (defensie, telecommunicatie) en risicovolle & grote projecten. 

Met de groei van BSO in Nederland werd het accountmanagement een uitdaging. Oplossing: geografisch combineren van werkmaatschappijen die verschillende disciplines bestrijken. Voor mij werd dat (1990) de strategisch belangrijke regio West Nederland (6 werkmaatschappijen). Bottom line verantwoordelijk voor 60 mln (Hfl) omzet, met een "significante" winst.

Inmiddels werkte BSO nauw samen met Philips, uitmondend in de overname van de IT afdeling. Voor mij: een jaar stevig reorganiseren bij Origin International (1992). Een grijze-haren klus...: stevige cultuurverschillen tussen introverte specialisten die alles van niets weten, en vrijgevochten generalisten die niets van alles weten, met de Geachte Klant als lijdend voorwerp.

Vervolgens was er voor mij weer een "rustige klus" in Nederland: als lid van de directie BSO/Origin Nederland (1993) verantwoordelijk voor West Nederland. De eerste grote reorganisatie als gevolg van de samenwerking met Philips: Ombouw van 10 vak-georiënteerde werkmaatschappijen naar 4 full-service bedrijven. Omzet 100 mln (hfl), de winst bleef uiteraard "significant".

Hierna brak voor BSO, en de vele medewerkers, een tumultueuze periode aan: Philips verkreeg de meerderheid van de aandelen (privé overigens "een aardige deal"), en daarmee ook de zeggenschap. Die periode gaf mij het inzicht dat er een groot verschil is in het managen van een producten bedrijf, en een diensten leverancier...

Na nog twee maal de matrix kantelen was voor mij de maat vol, en heb ik - zomer 1997 - besloten het schip te verlaten. Ik vond dat ik inmiddels ruim voldoende ervaring had opgedaan om in 1998 als zelfstandig adviseur aan de slag te gaan: de start van Encoin Consultants bv.